Hoppa till innehållet

Nytt studie viser hvordan du minimerer risikoen ved stillesitting

15.08.2014

Forskere har lenge snakket om at stillesitting er en av vår tids største helseutfordringer*. En ny vitenskapelig studie fra Chalmers Tekniska Högskola viser tydelig forskjell i helse mellom brukere av en kontorstol som støtter varierende sittestillinger og brukere av en standard stol av høy kvalitet. Basert på studien har markedsledende utvikler av kontorstoler, Scandinavian Business Seating, i samarbeide med ergonomer, funnet frem til fem enkle tips på hvordan risikoen ved stillesittende arbeide enkelt kan reduseres, samtidig som helse og arbeidsprestasjoner forbedres.

De fleste har en eller annen gang fått beskjeden "sitt stille på stolen!". Generasjoner av barn har mot sine naturlige impulser, blitt tvunget til å sitte rett i ryggen og stille på stolen.

-Dette er en feilaktig formaning som mange voksne har tatt med seg videre til arbeidsplassen, sier Erlend Weinholdt, ergonom og fysioterapeut hos Scandinavian Business Seating. - Når folk setter seg i bilen for å kjøre, stiller de fleste inn setet før de reiser avgårde. Men på arbeidsplassen setter vi oss ned og begynner å jobbe uten å tenke på hvordan stolen er stilt inn. Det å stille riktig høyde, se til at vippefunksjonen er åpen og sørge for støtte til ben og korsrygg, er enkle tips til alle som vil ivareta helsen sin, hevder Weinholdt.

Chalmers-RH-NO-Prestation

Gir variasjon i sittestilling
I dag tilbringer mange arbeidsdagene stillesittende på stolen foran PC-skjermen. Flere forskningsrapporter har fastslått at stillesitting er helseskadelig og kan føre til langsiktige helseproblemer som hjerte- og karsykdommer, diabetes-2, høyt blodtrykk og overvekt. Kontorstolen har blitt et av vår tids mest benyttede arbeidsverktøy, samtidig som stillesitting sammenlignes med røyking i analyser som omhandler helserisiko. Rapporten som er utarbeidet av forskere ved Chalmers Tekniska Högskola i samarbeid med Ergonomhuset i Sverige og Scandinavian Business Seating, viser at en stol med flere individuelt justerbare funksjoner gir mulighet til variasjon i sittestilling, i tillegg til komfort, under lengre arbeidsdager. Dermed reduseres helserisikoen forbundet med stillesitting ved kontorarbeid.

Forbedret arbeidssituasjon for 70 %
Rapporten kartlegger effekten hos en forsøksgruppe som benyttet stolen fra Scandinavian Business Seating, RH Logic 400. Med individuelle innstillingsfunksjoner støtter denne stolen en aktiv sittestilling. Referansegruppen brukte andre kontorstoler av høy kvalitet. Undersøkelsen kunne tydelig påvise mindre smerter i nakke, skuldre og rygg, samt en forbedring i generell velvære hos brukerne av RH Logic 400. 70% av dem som deltok i studien, opplevde en forbedret arbeidssituasjon, og 50% merket en tydelig reduksjon av spenninger og smerter i nakke og skuldre.

Kan ikke stille inn stolen
Rapporten fra Chalmers peker også på at mange ikke er klar over hvordan man stiller inn kontorstolen riktig og at de derfor ikke anvender stolen sin optimalt. I tillegg viser trender at den personlige arbeidsplassen brukes i mindre og mindre grad i moderne kontorlandskap, hvor mange ikke engang har faste kontorplasser. Derfor er det enda viktigere at alle sitteplasser på kontoret er ergonomiske og tilrettelegger for aktiv sitting.

Kilder
* Van der Ploeg, 2012, P. Katzmarzyk, 2009 og E. Ekblom-Bak, 2012
 

For mer informasjon kontakt:

Scandinavian Business Seating
Prosjektleder
Carina Jonsson
Tfn: +47 94 53 49 00
carina.jonsson@sbseating.com

Prat PR
Pressekontakt
Johanna Strömberg
Tfn: 08-545 152 41
johanna.stromberg@prat.se

 

Produktet har blitt lagt til